För Amalia Mattsson, som är produktionstekniker på Sandvik Coromant och under det kommande året tar över familjens gård utanför Hallstavik i Roslagen, är skogsägandet en spännande och självklar del av verksamheten.

Till gården hör 100 hektar skog och 50 hektar betesmark. Två kilometer längre bort tar Amalias syster över en annan familjegård.

– Jag tycker mycket om att vara ute i skogen och arbeta. Min målsättning är att producera kvalitetsvirke, drömmen vore att så småningom kunna starta ett eget sågverk och snickeri för tillverkning av kvalitetsmöbler. Jag funderar även på att komplettera skogsbruket med exempelvis växthusodling, säger Amalia Mattsson, som ser fram emot att bli skogsägare och tycker att det känns tryggt med rådgivningshjälp från sin lokala sparbank.

– Min rådgivare tar initiativ till möten och har kommit förbi och fikat flera gånger. Det känns bra att förbereda generationsskiftet i god tid. Mitt stora engagemang ligger i skogsarbetet och att driva skogsbruket snarare än ekonomiska frågor. Det är därför jättebra att jag får kvalificerat stöd kring dessa frågor, säger Amalia Mattsson.