Hoppa till huvudinnehåll

Förstå pensionens olika delar

När du går i pension kommer din inkomst från tre olika håll – staten, jobbet och dig själv. Du har rätt att få din ålderspension utbetalad när du har uppnått en viss ålder. Pensionsåldern skiljer sig åt för den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privata pensionen. Få tips om hur du kan påverka de olika delarna för att få en högre framtida inkomst.

Från staten — allmän pension/PPM

När du jobbar och betalar skatt sätter staten av pengar till din pension. En del av den allmänna pensionen är premiepensionen (PPM) som du själv kan välja hur den ska placeras.

Så här byter du fonder

 • Logga in på Pensionsmyndigheten
 • Under Premiepension, klicka på byt fonder
 • Välj fond och godkänn
Diagram på pensionens tre delar staten, jobbet och eget sparande. Diagrammet visar att 70 procent av pensionen kommer från staten och jobbet.

Från jobbet — tjänstepension/avtalspension

De flesta arbetsgivare erbjuder sina anställda tjänstepensionen. Den kallas för avtalspension eller för individuell tjänstepension.

Få koll på din tjänstepension

 • Fråga din arbetsgivare om du får tjänstepension. Om du inte får det är det extra viktigt att du sparar själv till pensionen.
 • På minPension.se, en tjänst framtagen av staten och pensionsbolagen, kan du se hur mycket du hittills har tjänat in till din pension.
 • Du kan samla din tjänstepension hos oss för att få en överblick och enkelt kunna välja hur den ska placeras.
Diagram på pensionens tre delar staten, jobbet och eget sparande. Diagrammet visar att 70 procent av pensionen kommer från staten och jobbet.

Från dig själv – eget sparande till den privat pensionen

Allmän pension och tjänstepension ger cirka 70% av din månadslön i pension. Vill du få ut mer? Logga in och räkna på hur mycket du behöver spara för att få den nivå du önskar på din framtida pension. Tänk på att prognosen är en uppskattning och ingen garanti för din framtida pension.

Diagram på pensionens tre delar staten, jobbet och eget sparande. Diagrammet visar att 70 procent av pensionen kommer från staten och jobbet.

Fler sätt att påverka ålderspensionen

 • Välj premiepensionsfonder (PPM)

  När du jobbar får du alltid allmän pension från staten. En del av det du får, premiepensionen, kan du själv välja hur du vill placera.

  Pensionen du får från staten

 • Kompensera hemma för en rättvis pension

  Gifta och registrerade partners kan föra över pensionsrätter för premiepension till den som har lägre inkomst.

 • Vad händer med pensionen om du dör?

  Du kan välja återbetalningsskydd i din tjänstepension. Utan återbetalningsskydd blir din pension något högre, men om du dör får dina efterlevande inte ta över din pension.

  Återbetalningsskydd

 • Växla lön mot pension

  Har du kommit upp en del i lönenivå kan löneväxling vara ett smart sätt att pensionsspara. Då byter du en del av lön, löneökning eller bonus mot insättning till tjänstepension.

  Så funkar löneväxling

Din ålder styr hur du ska pensionsspara

Swedbanks och sparbankernas privatekonom Arturo Arques tipsar om hur du kan förbättra ditt liv som pensionär.

Långt till pensionen? Tänk så här.

Mitt i livet? Tänk så här kring pension.

Förbättra ditt liv som pensionär.

Kontakta oss om din pension

Prata pension med oss

Öppet under kontorstid

Ring 0456 - 453 30

För att kontakta oss via telefon behöver du vara ansluten. 
Så ansluter du dig för att ringa

Inte kund än? Ring 0456-453 30

Kontakta oss